Forberedelser
For to hjemmeaftener siden praktiserte vi og lærte oss en ny metode å behandle mat på. Vi valgte da å forvelle grønnsaker som var månedens tips for fremtidsrettet livsførsel. På mandager hjemme hos oss er det ganske hektisk med Taekwondo for Husets Sønn, middagsforberedelser og hjemmeaften. Jeg visste at hvis vi skulle forvelle etter trening, mat og hjemmeaften så ville ikke noen av oss orke det. Så mens middagen stekte i ovnen en 45 min. så forvellet vi.

Jeg hadde kjøpt inn blomkål, gulrøtter og brokkoli fra et gårdsutsalg. Disse er de grønnsakene jeg vet at Husets Sønn til nød kan spise – så da var valget ikke så vanskelig. Vi satte en stor gryte på komfyren for å koke vann i – men skulle vi ha salt oppi? Full sjekking av alle kokebøkene vi hadde i huset. Det sto ingen ting om salt, men vi hadde bitte litt granne i. Vi ordnet også en stor gryte med kaldt vann og de to brettene med isbiter vi hadde i fryseren.

Mannen og Husets Sønn skulle kutte grønnsakene i passe små porsjoner – og hva er nå passe små? Husets Sønn hadde en teori og Mannen en annen. Mannens teori om ”passe størrelse” lignet mest på den som er i frossengrønnsakene vi får kjøpt i butikken, så da gikk vi for den.

Nå var alt klart; vannet kokte, det kalde vannet var klart (3 min i kokende vann og så i kaldt vann for å avkjøles fort) og den første porsjonen med grønnsaker var kuttet opp. Så skjedde alt på en gang og det ble litt kaos.

Forvellingen
Oppi med grønnsaken i det kokende vannet, men hei, skulle vi ta blanding av alle tre grønnsakene eller hver sort for seg. Fort avgjørelse – hver sort for seg. All blomkålen oppi vannet – hvem har klokke som kan ta tiden på akkurat 3 min. Ingen – vi måtte løpe opp på badet å hente klokken der med sekundviseren. Fort tilbake med klokken, men vannet stoppet jo å koke da vi helte all blomkålen oppi. Ja hva gjorde vi nå – FRA NÅR SKULLE VI TA TIDEN? Vi ventet og ventet, og det tok sin tid å koke opp alt igjen. Vi tok en sjanse og lot det koke i 2 min siden blomkålen allerede hadde vært i det varme vannet en stund. Så oppi det kalde vannet – som dessverre ble ganske varmt når vi spadde oppi blomkålen med en fiskespade (med huller).

Karene i huset var ferdig å kutte opp alle grønnsakene og jeg sto der med to kasseroller med varmt vann, og blomkål og ikke noe mer is i fryseren. Det gikk på et vis. Vi kokte resten av grønnsakene, helte de i en kasserolle som sto med rennende kalt vann, så i et dørslag/sil, og til slutt på en stor tallerken med tørkepapir for å få bort resten av vannet. Mannen og Husets Sønn puttet grønnsakene i passe små porsjoner i fryseposer. Hver sort for seg – vi blander heller når vi tar det opp. Husets sønn fikk mast til seg smaksprøver og erklærte det var de beste grønnsakene han hadde spist. Alt dette på 45 min.

Tilberedning
På tirsdag brukte vi en halv pose av hver av de tre sortene blandet sammen. Resten puttet vi i fryseren igjen. Vi varmet det på sterk varme (nesten som wooking) med veldig lite vann (1 ss). Vi helte av det overskytende vannet når de var ferdige. Man kan også Wokke forvellede grønnsaker, putte smør/olje i det, eller bare koke fort opp med lettsaltet vann.

Konklusjon
En ting er vi enige om alle tre hjemme hos oss. Grønnsaken vi selv har forvellet og fryst ned, har mye mer smak og smaker bedre enn noen av de frosne grønnsakene vi kjøper i butikken. Jeg har heller ikke sett Husets Sønn spise så mye grønnsaker til en middag før. Så å forvelle selv anbefaler jeg (vi) på det sterkeste.