Oktober er her, en ny måned og nye mål.

Hvordan gikk september?
Jeg håper septembermålene er i boks. Vi prøvde så godt vi kunne. Alt i beredskapslageret er i boks. Det eneste vi strevde med var å gå tur to ganger i uken. Hjelpeforeningen har en turgruppe – så det er jo ypperlig for de som kan være med på den. Men det er veldig tilfredstillende å vite at vi greide septembermålene.
Hvis du har gjort noe er det også fint. Det viktigste nå er å begynne på oktobermålene. Det er en september neste år også, og da vil de samme målene gjelde neste år, som i år. På den måten har jeg tenkt å utvide lageret neste år og bruke det jeg har lært i år for å gjøre det bedre.

Enkel rulèring
Jeg har også en blokk med gule lapper i matvarelagerboden som jeg alltid skriver ned ting jeg tar ut av lageret (for det gjør jeg allerede med ting fra septembermålene) og når jeg handler tar jeg med meg den gule lappen slik at jeg alltid fyller på når jeg bruker noe. Dette er en enkel form for rulèring men den fungerer nå.

Handling av poteter, grønnsaker og løk
Første lørdagen i oktober etter å ha handlet og ordnet med ting vi ikke fikk gjort hele uken dro vi til Jordbærbua i Råde. Der er det gårdsutsalg. Mannen spurte om vi absolutt måtte gjøre dette akkurat denne dagen (vi var nok litt slitne etter uka begge to) og jeg forklarte at Jordbæra ville stenge etter denne helgen. I øsende regn dro vi dit og prøvde å lempe 2 papirsekker med poteter, en pose gulrøtter og et nett med rød løk i bilen uten at alt ble vått. Vi løp, stresset og bar. Det viste seg at Jorbærbua ville ha åpent hele oktober og ville ikke stenge etter denne dagen. Jeg misforsto nok litt. I alle fall nå fikk vi en del av oktober målene i hus.

Løken som skal ha det luftig, mørk og kjølig henger på vei ned trappen til kjelleren hos oss. Det er vel ikke så mørkt der hele tiden, men de har hengt der i 20 dager nå og ser helt fine ut. Det er mye luftig i alle fall.
Blog Image
Gulrøttene er satt rett på kjellergulvet i matboden i plastposen sin. Det er er fordel at det er mye jord rundt gulrøttene. Jeg har åpnet toppen litt, slik at det blir en liten lufting der også Det er nok litt for varmt i kjellerboden ennå. Det beste hadde vært å ha den i et gammelt kjøleskap som sto på 5-6 °C.
Blog Image

Potetene i papirsekkene sine står også på kjellergulvet. Det er veldig viktig at potetene får minst mulig lys. Så sekkene må lukkes med en gang det er hentet poteter.
Blog Image
Jeg er litt spent på hvor lenge alt dette holder seg. Jeg ser dette som læring og hvis potetene og gulrøttene ikke holder seg så bra i matboden så må jeg finne en annen løsning.

Se også om lagring på Beredskapslager/Lagring.

Hvordan de lagret før i tiden uten kjølerom
Min mor fortalte meg at hver vår før i tiden så fantes det kun slappe gulrøtter og kålrot og poteter med groer på. Men plutselig kom det poteter, gulrøtter og kålrot i butikken på våren som så nesten helt fine ut. De hadde ligget i store jordhauger på jordene gjennom vinteren. Så mye jord var det på de at frosten ikke bet på grønnsakene. Ja det er jo et tips hvis vi må.

Ikke alt er i boks ennå
Fremdeles må vi kjøpe inn tannbørster, tannkrem, (belgfrukter) bønner, linser. Og sjekke, reparer ting vi har allerede som finnes i utvidet lager. Jeg har lagd noen av rettene av oppskriftene på nettsiden. Det smaker veldig godt – bedre enn jeg trodde. Vi har ryddet i garasjen og kastet masse på søppelfyllingen. Mer om det i neste blogg.