Brødukeferien 2006
I fjor tok jeg ut en uke ekstra ferie uten lønn for å bake brød. Mange forskjellige typer brød. Jeg hadde brukt et halvt år i forveien – gikk “vitenskapelig” til verks- for å finne ut den beste og sunneste måten å bake brød på. Det var også viktig at det smakte godt og at hele familien likte det.

Alt godt brød må eltes kraftg (ikke spelt) og hadde prøvd å elte brødet i 15-20 minutter med håndkraft, og fant ut at så sterk er ikke jeg mer og jeg vil at ting skal gå fort. Jeg hadde fått igjen penger på skatten som jeg brukte til å kjøpte en god og kraftig kjøkkenmaskin

Kornkvern
Mannen fikk også tak i en Helios elektrisk kornkvern på et loppemaket på Steinerskolen til 250,- kr. Vi er så fornøyd med det kjøpet. Den er flittig i bruk siden jeg rullerer kornet jeg har og bruker det når jeg baker. Til hverdags er det en fordel å bruke elektriske apparater siden det letter bruken at varer i matvarelageret, men man må ha en manuell kornkvern og “manuelle” hender som kan elte brødet i krisetider.

Her en min brødoppskrift med korn, spelt, havregryn, frø og gjær tatt i fra matvarelageret. Denne oppskriften er vel den vi bruker mest. Huset Sønn spiste nesten et helt brød alene sist jeg lagde. Han vil heller ikke kjøpekneipbrød lengere, Hipp hurra for det.

3 brød med malt korn og spelt/hvetemel

400 g grovmalt korn
200 g havregryn (eller noen annet mel)
600 g finmalt spelt/hvetemel
2 dl frø (sløyf det hvis barn ikke liker eller noen er allergisk)
(jeg brukte her sesamfrø 1/2 del, linfrø 1/2 dl, solsikkefrø 1 dl, gresskarfrø 1 dl)
1 dl olivenolje
50 g gjær
(Det blir bedre jo mindre gjær du bruker, men da må man heve lengere – da blir det saftigere)
ca 3 dl Kokt ris (helst brun – saftiger) eller revet gulerot med litt kålrot.
Lunket vann til deigen blir litt klissete – jeg heller røren i formene mine.
2 – 2 1/2 ts salt (gjerne havsalt)
Stek de på 175-180 C i ca 45 minutter

Blog Image
Mal kornet rett før du bruker det. Malt mel mister omtrent 45% av vitaminer og mineraler etter 24 timer. Etter 72 timer har fra 75-90% av vitaminene blitt borte.

Blog ImageSiden all mel uten spelt trenger å eltes skikkelig for å få et godt bakverk, så bland først kun malt korn, havrgryn,salt, gjær og nok vann til en løs deig. Bland saltet først i melet. Pass på at saltet ikke kommer i direkte kontakt med gjæren da det ikke gir så god gjærprosess. (Bildet nedenfor viser gjær som har vært fryst.)

Elt dette på full guffe i 5-10 min (I en ikke så kraftige eltemaskiner må det eltes i alle fall i 10 min). Med håndkraft må det eltes i 15 minutter.
Blog Image

Speltmel skal ikke eltes så mye. Tilsett resten og elt forsiktig sammen til en klissete deig. Ikke så den renner ut av bollen men litt klissete.

Blog ImageHev deigen gjerne i mikseren. Hvor lenge kommer an på hvor mye gjær som blir brukt. 50 g gjær ca 30-45 min, 25 g gjær en time eller mer. 5-10 gr gjær ca 6 timer (gir kjempegode brød).
Blog Image
Når den er ferdighevet så hell deigen med god drahjelp fra slikkepotten, i tre brødformer.

Blog ImageHev brødene til dobbelt størrelse under et klede. Trekk gjør at brødene ikke hever seg så bra.

Blog ImageStek de på 175-180 C i ca 45 minutter nederst i ovenen. (ikke helt i bunnen)

Blog ImageDet ferdige produktet. Kjempegodt.